Ziyaretçi ve Refakatçi Politikası
21 Haziran 2024

ZİYARETÇİ VE REFAKATÇİ POLİTİKASI


Hastane Ziyaretçilerimizin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar


1-      Ziyaret  saatleri her gün öğlen 12:00-13:30 akşam 17:30-19:30 saatleri arasındadır.

2-      Çocukların  sağlıklarını korumak açısından, küçük çocuklar ziyaretçi olarak getirilmemelidir.

3-      Her hastanın kendi sağlık durumuna özgü diyet yapması gerektiğinden, doktor kontrolü dışında yiyecek ve  içecek getirilmemesi  uygun olur.

4-      Hastanın yanında fazla sayıda  ziyaretçi bulunması, hastaların ve ziyaretçilerin sağlığı açısından sakıncalıdır.

5-      Ziyaret sırasında yataklara oturulmaması ve yüksek sesle konuşulmaması rica olunur.

6-      Hastane görevlileri dışında tanımadığınız  ve güvenmediğiniz insanlardan yardım istememelisiniz 

 

Hasta ziyaretinde amaç nedir:  

Hastanın, hastane dışından gerekli ihtiyaçlarını karşılamak (ilaç, giysi gibi) hastanın hatırını sormak, psikolojik destek vermek, hastanın doktorundan hastanın sağlığı ile ilgili bilgi almak, toplumsal dayanışmanın güzel örneklerinden olan hasta ziyareti usulüne uygun olarak yapıldığında, hastanızın moral düzeyini yükselterek iyileşme sürecine olumlu etki yapar. Aynı zamanda hastanızın durumu hakkında bilgilenmenizi sağlar.

Hasta ziyaretinde dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir:

Ziyaretçiler hastane içinde tütün ve alkollü içecekler kullanamaz. Kullananlar hakkında yasal hükümleri uygulanacaktır. Güvenlik çalışanlarımız bu kuralları uygulamak zorundadır. Lütfen ısrar etmeyiniz.

Kimler hasta ziyaretine gitmemelidir? 

12 yaş altı çocuklar, ateş, öksürük ve balgam çıkarma gibi şikayeti olanlar ve bilinen bir enfeksiyon hastalığı olan hastalar herhangi bir kronik hastalığı olan hastalar enfeksiyon almaya yatkın olan kişiler

Hastanın sağlığı ile ilgili kime veya kimlere bilgi verilir?   

Hasta erişkin ve şuuru açık ise; kendisine veya önerdiği birinci derece yakınına bilgi verilir hastanın şuuru kapalı ise; birinci derece yakınına bilgi verilir hasta çocuk ise; ebeveynine bilgi verilir. Üçüncü şahıslara hasta ile ilgili bilgi verilmez.

 

REFAKATÇİLERİN UYMASI GEREKEN KURALLAR

·          Refakatçi gereksinimine hastanın doktoru tarafından karar verilmektedir.

      ·   Refakatçi sayısı bir kişiyle sınırlıdır. Birden fazla refakatçinin bulunması gereksiz yere kalabalık oluşturacağı ve hastanenin işleyişini engelleyebileceği için bir refakatçi yeterli bulunmuştur.

      ·   Refakatçiler adlarına düzenlenmiş refakat kimlik kartlarını sürekli takılı tutmak mecburiyetindedirler.

   ·   Refakatçiler hastane kurallarına uymalıdırlar. İhlali halinde, ilgili kişinin refakat durumu kabul edilmeyecektir.

·         Refakatçiler (hekim ve hemşire direktifleri dışında) hastaya yönelik herhangi bir uygulama yapmamalıdır.

·         Refakatçiler hastaneye ait eşya malzemeleri düzenli ve temiz tutmalıdır. Hastane malına zarar veren refakatçi, zararı karşılamak mecburiyetindedir.

·         Sizlere huzurlu bir ortam sağlanması için, hasta ve yakınlarının; hasta odası ve servis koridorlarında yüksek sesle konuşmaması, gürültü yapmaması şarttır. Ayrıca odalarınızda bulunan televizyonların başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kullanılması; doktor vizite saatlerinde kapatılması gerekir.

·         Refakatçiler ilgili hekim ya da hemşire istemi dışında, hastaların hastane dışına çıkarmayacak veya yatağını değiştirmeyecektir.

·         Refakatçiler zorunlu haller dışında hastaların yanından ayrılmayacaklardır.

·         Refakatçiler hastanede tütün ve alkollü madde kullanamazlar.

·         Refakatçiler hastaya yiyecek-içecek getirmemeli, hekim ya da hemşireye danışmadan hastaya hiçbir yiyecek içecek vermemelidir.

·         Süresi biten refakatçi kimlik kartları yenilenmelidir.

·         Refakatçiler, refakat kartlarını göstermek sureti ile hastanemiz yemek hizmetlerinden ayrı bir ücret ödemeksizin yararlanabilirler.

·         Refakatçiler hastaları ile ilgili herhangi bir sorun olduğu zaman hemşireye haber vermelidirler.

·          Refakatçilerin; sık sık refakatçi değişikliğine gitmemeleri, değişikliğin zorunlu olması halinde durumu klinik sorumlu hemşiresine bildirmeleri gerekmektedir.

·         Özellikli hasta gruplarının bulunduğu bölümlerde refakatçi ve ziyaretçi kuralları ilgili bölüm, klinik tarafından belirlenir.

  • Yoğun bakım ünitelerine refakatçi kabul edilmeyecektir.
  • Özellikli hasta gruplarında bulunan hastalarınızı (engelli, ruhsal bozukluğu olan, palyatif bakım hastaları gibi) yalnız bırakmamalısınız.
  • Hastanın oda kapısında ya da yatak başında “İzolasyon İşaretleri” var ise odadan çıkmamalı, izolasyon kurallarına uymalısınız. Refakatçı değişimi yapmamalı ve ziyaretçi kabul etmemelisiniz.

Hastalarımızın sağlığı bizim için önemlidir.
Lütfen kurallara uyunuz...